Fietsen over vliegbasis Soesterberg

Fietsen over vliegbasis Soesterberg

Op 12 mei 2012 hebben enkele sportieve Kiwanis leden met hun partner (en 1 dochter) de voormalige vliegbasis Soesterberg –de bakermat van de Nederlandse Luchtmacht- per fiets verkend. In 2008 zijn de laatste toestellen vertrokken, in 2009 is de vliegbasis in het bezit van de provincie Utrecht gekomen en in 2014 gaat het gebied (ter grootte van 1.000 voetbalvelden) definitief open voor het publiek.

Onder de enthousiaste leiding van Herman van den Berg, gids van het Utrechts Landschap, hebben we op deze toch wel frisse zaterdag, zo’n 10 kilometer over de basis gefietst.

Al fietsend over de startbaan hebben we een veldleeuwerik gespot die al fluitend zo’n 80 meter de lucht in klom om vervolgens in duikvlucht weer naar de bodem terug te keren. We hebben stilgestaan bij de voormalige shelters voor de straaljagers, welke nu een kudde schapen herbergt die het terrein begrazen. De vliegbasis is voor soorten heide, bloemrijk grasland en korstmosvegetaties werkelijk bijzonder. Ook hebben we de terpen voor de “short range air defence” beklommen en genoten van het uitzicht. Het uitzicht gaf ook een goede blik op de zweefvliegactiviteiten die hier “blijvend” plaats vinden. We zijn langs bunker 600, de commandopost van het Amerikaanse leger die bestand was tegen biologische, chemische en nucleaire aanvallen, gefietst; zijn even afgestapt bij de kerosineheuvel en hebben de Duitse schietbaan en het monument van de “33 van Soesterberg” bezocht (33 verzetstrijders werden op deze plek op 19 november 1942 gefusilleerd). Al fietsend ontwaarden we de Duitse splitterboxen (opstelplaatsen voor de Duitse jachtvliegtuigen), de munitie iglo’s en nog veel meer. Waar deze door het Utrechts Landschap georganiseerde fietsexcursie normaal zo’n 1,5 uur duurt, was het enthousiasme van Herman met zijn vele verhalen, goed voor een fietstocht van een dikke 2 uur.

Deel deze post